LK LKpanorama Lucaskerk_1 Lucaskerk_2 Markuskerk_zaaijer

Theatervoorstelling De Hervormers komt naar Breda

Een drieluik met Maarten Luther, Desiderius Erasmus en Paus Adriaan VI

Het moet anders. Maar hoe?

Zondag 14 januari is de voorstelling De Hervormers van theatergroep Aluin in Breda te zien, om 16.00 en 19.00 uur. De uitvoering is op de intieme locatie in de Crypte van de Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11. Dat voegt een dimensie toe aan deze opmerkelijke voorstelling. Het initiatief komt van de Protestantse gemeenten Breda en Ginneken.

Drama

De Hervormers is een drieluik waarin Maarten Luther, Desiderius Erasmus en Paus Adriaan VI (de enige Nederlandse paus) vol vuur met elkaar in dialoog gaan. Een van de roerigste periodes uit de Europese geschiedenis komt zo dichtbij. Al deze grote hervormers zien de noodzaak van verandering: er móet iets gebeuren in kerk en maatschappij. Alle drie kiezen daarbij een eigen invalshoek. En alle drie kennen ze ook hun eigen drama of zelfs tragiek.

De voorstelling gaat natuurlijk over de bijdrage van deze drie aan de Reformatie - de scheuring in de katholieke kerk die o.a. de weg vrijmaakte voor het Protestantisme. Maar ook over mensen met sterke drijfveren en overtuigingen. En ze beschikken over een nieuw medium: de boekdrukkunst, vergelijkbaar met de opkomst van social media in onze tijd. Het wordt met name door Luther zeer effectief ingezet.

Humor

De voorstelling is zeker geen droge geschiedenis. De tekst en de regie zijn spannend en doortrokken van humor. En de drie acteurs vereenzelvigen zich intens met hun personage. Zo wordt dit theaterstuk een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

Theatergroep Aluin legt zich toe op de grote verhalen uit de geschiedenis. Aanleiding voor deze voorstelling zijn de herdenking van 500 jaar Reformatie en het recent verschenen boek De Nederlandse Paus Adrianus van Utrecht (1459-1523) van Twan Geurts. De afgelopen maanden was De Hervormers wekelijks te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Kaarten à € 10,- zijn vanaf 27 december te koop bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers en bij de Vrije Boekhandel. Verder op zondag 7 januari na de kerkdiensten in Mariëndal (Laurentiuskerk Ginneken), in de Markus-, Lucas- en Johanneskerk. Het aantal plaatsen is beperkt.

ds. Eward Postma

Inloggen