Werkconferentie Armoedebestrijding

Armoede en Politiek!

Wie is er verantwoordelijk voor de armoede? Waarom leven veel vrouwen in armoede? Welke gevolgen heeft het overheidsbeleid? Houden medelijden en barmhartigheid armoede in stand!? Is hulp aan arme burgers een gunst of een plicht?

In het kader van de jaarlijkse Werelddag tegen Armoede 2015 organiseert Netwerk MargeInBeeld2 in Breda een Werkconferentie Armoede op:

maandag 19 oktober 2015 van 10.15 – 15.30 uur

Ontmoetingscentrum "De Vlieren" in Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1.

Voor wie?

Welkom aan Bredanaars die op of onder het minimum leven én aan hulpverleners, casemanagers, belangenbehartigers, politiek en beleidsmakers van gemeente Breda en hulpverleningsorganisaties uit STERK NETWERK om samen te komen tot creatieve en concrete tips en aanbevelingen.

Sprekers:

Professor René Gabriëls verbonden aan Universiteit van Maastricht, gaat de uitdaging aan om deze prikkelende vragen te beantwoorden.

Drs. Anja van der Schoot van ZET presenteert de resultaten en de aanbevelingen van

het onderzoek (2015) over armoede onder Brabantse vrouwen "Armoede onder vrouwen groeit snel."

Daarna verzamelen we concrete tips en aanbevelingen om het armoedebeleid van Breda te verbeteren. Deze worden overhandigd aan wethouder Werk en Inkomen Marianne de Bie, die o.a. 'Armoede' in haar portefeuille heeft, en aan andere forumleden.

Programma:

10:15 uur Inloop en inschrijving workshops

10:30 uur Welkom

10:45 uur Opening door dagvoorzitter

11:00 uur Inleiding Dr. René Gabriëls, Universiteit Maastricht: "Armoede en Politiek"

12:00 uur Presentatie onderzoek Drs. Anja van der Schoot van ZET

12:30 uur Lunch

13:00 uur Ervaringsverhaal

13:15 uur Workshops

14:15 uur Aanbevelingen voor het Forum waaronder wethouder Marianne de Bie

15:00 uur Doorgeven Bredase estafettestokje tegen Armoede

15:15 uur Afsluiting, drankje en napraten

Titel workshops:

1. (On)mogelijkheden van het Armoedebeleid Breda.

Kansen voor maatwerk, toegankelijkheid en samenwerking?

2. Spanningsveld tussen regelgeving, caseload en armoede.

Toepassen van regelgeving daagt uit tot creativiteit?!

3. Diversiteit van armoede.

Vraagt diversiteit van armoede ook diversiteit in beleid en hulpverlening?

4. Bejegening doet meer pijn dan de armoede zelf!

Hoe kan het anders?

Wat doet Netwerk MargeInBeeld2?

Netwerk MargeInBeeld2 trekt op met mensen die op of onder het minimum leven en zet zich in voor mensen die in armoede leven. Het netwerk verzamelt signalen van armoede, onrecht en uitsluiting, bundelt ze en legt ze neer bij de gemeente Breda en/of andere (hulpverlenings)organisaties. Zij geeft gevraagd of ongevraagd advies aan de gemeente Breda bijv. over het armoedebeleid.

Aangesloten vrijwilligersorganisaties bij MargeInBeeld2:

Dit zijn o.a. Annahuis, Vincentius Vereniging Breda, Stichting Leergeld Breda, Steungezin.nl, Zorg voor Elkaar Breda, Voedselbank Breda, Humanitas, Inloop Voor Elkaar, Inloop Clement, Stichting Help ons Helpen (Weggeefwinkel), Kerken in Breda, Leger des Heils, Tientjes, STOB (Steunpunt Ongedocumenteerden Breda), Loket Begeleiding Bavel en Ulvenhout, KBO, STRAATRAAD, Stichting Theehuis Heuvel, Hart voor Breda Noord en Mondiaal Centrum. Voor meer info zie www.margeinbeeld2.nl.

Aanmelden:

Aan deelname van deze dag zijn géén kosten verbonden.

Meer informatie: Annahuis, Haagweg 3 in Breda, telefoon 076-5217964 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..