LK LKpanorama Lucaskerk_1 Lucaskerk_2 Markuskerk_zaaijer

Kerkgroet_20180114.pdf

Kerkgroet_20171231.pdf

Kerkgroet_20171224.pdf

Kerkgroet_20171217.pdf 

 

Markuskerk

Impressie In de Toe Kan 25 december 2017toe kan 13 toe kan 12 toe kan 11 toe kan 10 

toe kan 9  toe kan 8  toe kan 7 

toekan 6  toekan 5  toe kan 4  

Toe kan 3  Toe kan 2  Toe kan 1

Activiteitenprogramma 

In ons startweekend hebben we een kleine enquête gehouden over doordeweekse activiteiten in de kerk. Daaruit kwam onder andere naar voren: zorg dat er niet teveel aanbod is en probeer waar mogelijk samen te werken met andere kerken. Verder scoorden film kijken en zingen het hoogst, gevolgd door samen eten en ‘iets doen of maken’.

Tot kerst lag het programma al min of meer vast, maar voor het voorjaar zijn we gaan kijken wat we met de enquête-uitslag zouden kunnen. Na het succes van het oecumenische Lutherprogramma wilden de kerken die meededen graag weer een gezamenlijk programma opzetten. Met de Markus-, Johannes- en Lucaskerk, de Lutheranen en de Augustinusparochie (Michaelkerk en Lucaskerk) hebben we voor het komende halfjaar een gezamenlijk aanbod samengesteld. Het thema is ‘verrassend groen’. Hierover later meer. In elk geval staat er een film op het programma, en koken in de Lutherse Kerk. Verder komt er een avond over de ‘10 geboden van het milieu’, met als onderdeel zelf deodorant en lippenbalsem maken, en er is opnieuw een busreis.

Eerder kondigde ik aan dat ik na de kerstvakantie een gespreksgroep wil beginnen, een belijdenisgroep die ook bedoeld is voor mensen die al belijdenis hebben gedaan, of dat op dit moment niet overwegen. Die avonden zijn op maandag 22 januari, 5 en 19 februari en 5 maart. Er zijn tot nu toe acht mensen die meedoen. Mocht je het leuk vinden, er kunnen nog één of twee mensen bij!

Graag zou ik overdag ook een aantal bijeenkomsten houden voor mensen die willen doorpraten over vragen rond geloof en de aanwezigheid van God in ons leven. Die vraag kwam namelijk ook op uit de enquête. In de volgende S’amen meer daarover.

Kerst

Bij deze S’amen krijgt u een flyer voor de kerstnachtdienst. Die is natuurlijk in eerste instantie voor uzelf bedoeld (van harte welkom!), maar het zou mooi zijn als u die vervolgens aan iemand geeft die mogelijk ook belangstelling heeft voor deze dienst.

In de morgendienst op eerste kerstdag gaat er iets speciaals gebeuren: een minimusical ingestudeerd door de kinderen en de cantorij. De musical (die ongeveer 20 minuten duurt) gaat over Hotel Toekan (waar je naar toe kan…), een herberg in een klein stadje, waar op een zekere avond geen plek meer is…. We zingen in deze dienst natuurlijk ook veel kerstliederen en er wordt gemusiceerd, dit jaar met drie (!) hoorns, een dwarsfluit, een trompet, het orgel en de piano.

Op

31 december is er ’s avonds geen oudejaarsviering. ’s Morgens, gewoon om 10:00 uur, is er een gezamenlijke viering met de Lucaskerk in ons kerkgebouw.

Op

Nieuwjaarsdag is er een morgengebed. Vanaf 11:00 uur is er koffie en kunnen we elkaar een goed nieuw jaar toewensen. Om 11:30 uur is er een korte viering.

In Memoriam

Op 11 november overleed

Alie Crans - de Kroon, aan de slopende ziekte die ze de afgelopen jaren vol goede moed had gedragen. Ze was 83 jaar. In alle mooie herinneringen tijdens de kerkdienst, vijf dagen later, kwam ze naar voren als hartelijk, positief, dapper, zorgzaam en vooral heel vriendelijk. Ze was de vriendelijkheid zelve, zei haar oudste zoon. Zo kenden we haar in de kerk ook. Met veel liefde deed ze bijvoorbeeld jarenlang bezoekwerk.

Alie was de oudste in een gezin van zes dochters, een kostersgezin uit Wieringerwerf. Zestig jaar geleden trouwde ze met Ab, die vlakbij woonde. Prachtig dat ze hun huwelijksjubileum met iedereen erbij hebben kunnen vieren.

Alie vertrouwde erop dat God, die haar tijdens haar leven nabij was geweest, haar na haar dood zou opvangen. Meer hoefde daar ook niet over gezegd te worden. "Laat het maar een verrassing zijn," zei ze.

Op vrijdag 17 november is op 96-jarige leeftijd

Neeltje Riedijk-van de Burg overleden. Ze werd geboren in Vlaardingen en woonde lang in Rotterdam. Toen haar man Piet met pensioen ging, verhuisden ze naar Teteringen, dichterbij hun dochter en bij de stacaravan aan de Meerberg, waar ze heel de zomer waren, 50 jaar lang. De laatste jaren woonden ze in Zuiderhout, waar Piet met veel liefde en geduld voor Neeltje zorgde. Ze stonden bekend als het echtpaar dat altijd elkaars handen vasthoudt.

Voorop de rouwkaart stonden handen afgebeeld, als symbool voor 77 jaar liefde. Diezelfde handen stonden op het liturgieboekje voor de afscheidsdienst, in de kapel van Zuiderhout. De liefde zal nooit vergaan, lazen we.

Na een ziekbed van twee dagen overleed op 17 november

Annie Smid-Wiersema. Ze woonde aan het Montens-bos in de wijk Ruitersbos. Annie werd geboren in het hoge noorden, aan de Eems, in het Groningse dorp Bierum. Haar man Dolf overleed al in 1970. Ze kwam naar Breda en werd lerares biologie aan de Nasssau. Vóór het samengaan van Hervormd en gereformeerd was ze acht jaar lang scriba van de Kerkenraad Algemene Zaken. Met het moderamen van toen vormde ze een geolied team.

Bovenaan de rouwkaart staan regels van Huub Oosterhuis: ‘Niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is en dat van dit geheimenis God het begin en einde is.’

Annie is begraven in Lelystad, bij haar man. Ze was 90 jaar.

ds. Ton van Prooijen

 

De Koffieochtend

Loop binnen voor een kopje koffie, van

10:30 tot 12:00 uur. ’De Koffieochtend’ is er op elke eerste dinsdag van de maand.

De volgende ‘Koffieochtend’ is op

2 januari 2018.

Info: Miny Smaling, Aletta Vlaardingerbroek, Gijs van Mourik of Rob Snijders.

 

Enquête en nieuwe opzet bezoekwerk

Pastoraat is ten diepste een taak van de hele gemeente en al haar leden. Dit jaar is de organisatie van de Protestantse Gemeente Breda veranderd. Voor de Markuskerk betekent dit o.a. dat onze gemeenteleden niet langer zijn onderverdeeld in twee pastorale wijken (Zuid en Oost). Er is nu één pastoraal team Markuskerk. Er was niet altijd goed zicht meer op leden die speciale aandacht nodig hebben. Ook merkten wij dat er mensen uit beeld raakten door bijv. verhuizing en dat verschillende leden verwachten van de predikant dat hij hen (regelmatig) bezoekt. Om hierin duidelijkheid te krijgen voor zowel de leden als de predikant zijn wij als pastoraal team begonnen om het een en ander te inventariseren door middel van een enquête.

Het afgelopen jaar zijn alle leden die in het afgelopen jaar 65 zijn geworden tot en met de 79 jarigen geënquêteerd en een jaar daarvoor alle leden vanaf 80 jaar. Naar aanleiding van deze enquête hebben wij o.a. opnieuw contact opgenomen met de mensen die aangaven dat zij vanwege bepaalde gebeurtenissen in het verleden niet meer naar de kerk komen, met de vraag of zij hier nog verder over zouden willen praten met ons. Dit is als zinvol ervaren.

Daarnaast zijn wij begonnen met een selectie aan de poort, d.w.z. bij alle nieuwe adressen. De werkwijze ziet er als volgt uit: een nieuw ingekomene wordt bezocht door Rob Snijders, Gijs van Mourik of Aletta Vlaardingerbroek, nadat zij eerst een welkomstbrief hebben ontvangen. Wij vertellen aan hen wat er zoal te doen is in de kerk en vragen hen wat zij van de kerk verwachten en wat zij met de kerk willen. Wat blijkt is dat de meesten niet weten wat zij van de kerk kunnen verwachten, 30% schrijft na het gesprek gelijk uit en een zeer klein aantal komt naar de kerk. De adressen van ouders met kinderen geven wij door aan Marlies Brandwijk en jongeren tot 30 jaar, die contact willen, geven wij door aan Kirsten Visser.

Wij weten nu welke mensen graag bezoek willen hebben. Op dit moment zijn wij (Rob, Gijs, Aletta en Ton van Prooijen) bezig om de mensen die bezoek willen hebben en dat nog niet krijgen te koppelen aan een bezoeker/-ster. Daarom blijven wij actief bezig om bezoeker/-ster te werven. Eén van de kernwaarden van een Christelijke gemeente is immers dat de leden omzien naar elkaar. Waar twee of drie in zijn Naam samenkomen, daar is Hij in hun midden. Vindt u het gezellig om af en toe een kerklid te bezoeken of weet u iemand die dat leuk vindt om te doen, geef het dan aan ons door.

Het is goed om ook nog even te vermelden dat wij sinds twee jaar op de eerste dinsdag van de maand een koffieochtend organiseren en een paar keer per jaar al dan niet aansluitend een maaltijd verzorgen. Het is altijd erg gezellig, vooral door het ongedwongen karakter van deze ochtenden en maaltijden. Niemand is verplicht te komen of er de hele tijd te zijn en iedereen is welkom. Zo zal er op zondag 24 december een lunch georganiseerd worden voor iedereen, jong en oud. Daarover kunt u een apart bericht lezen in S’amen.

Namens het pastoraal team,

Aletta Vlaardingerbroek

 

 

‘De Koffieochtend’

Loop binnen voor een kopje koffie, van 10:30 tot 12:00 uur.

‘De Koffieochtend’ is er op elke eerste dinsdag van de maand.

De volgende ‘Koffieochtend’ is op

2 janauri 2018.

Info: Miny Smaling, Aletta Vlaardingerbroek, Gijs van Mourik of Rob Snijders.

 

Nieuwe expositie

Tekenen, schilderen en creatief bezig zijn behoren tot mijn favoriete activiteiten. Na een aantal schildercursussen ben ik naar de Kunstacademie voor Schone Kunsten in Arendonk

(België) gegaan waar ik een Teken- en Schilderopleiding heb gevolgd.

Ik werk met verschillende media zoals aquarel-, olie-, acrylverf, pastelkrijt en pigmenten, en gebruik daarbij allerlei materialen (materiekunst).

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit het bezoeken van oude gebouwen en de natuur.

Janny Reijnders

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vrijdagavond 8 september. De vrijdagavond is  een gezellige avond geworden. Na de gezamenlijke maaltijd volgde de quiz.

Impressie

P1010150   DSC00874  DSC00886 3

DSC00760   DSC00850 2 

DSC00862  DSC00803 P1010218 DSC00892

Op

zondag 10 september is er een bijzondere dienst i.v.m. de start van het winterwerk. In deze dienst worden twee ambtsdragers bevestigd. Tevens willen wij enkele andere ambtsdragers in het zonnetje zetten. In de dienst en in de overdenking zal ds. Ton van Prooijen aandacht besteden aan de uitkomsten van de discussies die op vrijdagavond 8 september tijdens en na de maaltijd hebben plaats gevonden over diverse onderwerpen.

Na afloop van de kerkdienst is er koffie met wat lekkers, en volop gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de dienst en de geplande activiteiten en om desbetreffende ambtsdragers te feliciteren en/of te bedanken. Dit vindt plaats in de Voorhof die een metamorfose heeft ondergaan.

Impressie 10 september

 DSC00906  DSC00935  DSC00925

DSC01018   DSC01022   DSC01030

Dinsdag 3 oktober , 11:30 – 14:30 uur.

Markuskerk, Hooghout 96, Breda

500 jaar Luther: Luther Amuse Lunch

zing, kijk, eet en praat met Luther.

Op dinsdag 3 oktober is het zo ver! Ook in Breda-Oost schuiven wij aan tafel bij Maarten Luther. Met eten uit zijn tijd, met zijn liederen en ook met zijn vaak deftige uitspraken aan tafel die over alles en nog wat gingen – van obstipatie tot Drie-eenheid. Deze middag doen wij ‘als Luther’, nemen wij geen blad voor de mond en delen wij wat wij 500 jaar later ervan vinden: het echtpaar geld en geluk, het appelboompje, over vrouwen en mannen, waarom zingen dubbel bidden is, …. Alles komt langs in gesprek met elkaar en onder het genot van een heerlijk meergangen-menu uit de keuken van Käthe, de vrouw van Luther!

Organisatie door Markus en Michaelkerk. U kunt zich tot donderdag 28 september inschrijven op de lijst in de Michael- of Markuskerk of opgeven via de e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor de kosten van de maaltijd kunt u uw bijdrage na afloop in het mandje achterlaten.

Informatie: Marlies Schulz, Ben Hendriksen en Rob Snijders

 

De Koffieochtend in de Markuskerk

Loop binnen voor een kopje koffie, van 10:30 tot 11:30 uur.

"De Koffieochtend" is er op elke eerste dinsdag van de maand.

Ds. Ton van Prooijen drinkt meestal ook een kopje koffie

mee wil je even met hem praten, dat kan dan.

De volgende "De Koffieochtend" is op 3 oktober en  7 november .

Info: Miny Smaling, Aletta Vlaardingerbroek,

Gijs van Mourik of Rob Snijders.

 

 

 

 

 

Impressie uitvliegdienst Markuskerk  11 juni 2017

uitvlieg 1   uitvlieg 2   uitvlieg 3

uitvlieg 4  uitvlieg 5  uitvlieg 6  

uitvlieg 7   uitvlieg 8 

 

Impressie Pinksteren in de Markuskerk 4 juni 2017

Pinkster 2   pinkster 4  Pinkster 1

pinkster 6   pinkster 7

 

Inloggen