LK LKpanorama Lucaskerk_1 Lucaskerk_2 Markuskerk_zaaijer

Heer, raak mij aan met uw adem, reik mij uw stralend licht, wijs mij nieuwe wegen, geef op uw waarheid zicht (Liedboek 695:1).

Ons liedboek is een internationale bundel. Zingend zijn we deel van de grote wereldkerk. Als je gaat bladeren, kom je verrassend veel liederen tegen uit Scandinavië. Die zijn in onze kerkdiensten nog niet echt aan bod gekomen. Op 21 mei willen we daar verandering in brengen. Met onze cantorij gaan we een aantal van deze Scandinavische liederen zingen. Eén ervan is lied 695:

Heer, raak mij aan met uw adem’. Een lied over de Geest die onze weg verlicht, ons troost en ons aanvuurt. Het is gemaakt door een opmerkelijk duo. De (oorspronkelijke) tekst is van de hand van een jeugdboekenschrijfster, Pia Perkiö (1944). De muziek is van een operacomponist, Ilkka Kuusisto (1933). Hij was jarenlang directeur van de Finse Nationale Opera. In het Fins heet het lied Kosketa minua Henki’. Eén van de meest gelauwerde artiesten in Finland, Samuli Edelmann, heeft het lied opgeno-men. Mede daardoor is het lied bij veel Finnen heel bekend.

Kom en doorstraal mijn dagen, Geest van God uitgegaan, die mijn ogen opent voor wie nu naast mij staan (Liedboek 695:4)

Op Hemelvaartsdag is er, voor de negende keer op rij, een gospelviering in de Grote Kerk. Het thema is dit jaar

Love never fails’ (de liefde zal nooit vergaan), naar het lied van Paulus in 1 Kor. 13. Het gaat in deze dienst over het verlangen naar verbondenheid. Muziek verbindt – liefde verbindt – God verbindt. Er wordt natuurlijk vooral veel gezongen, door en met het zeer enthousiaste gospelkoor GosMix. Ik vind het een groot voorrecht om er weer aan mee te werken, samen met Hans van der Meulen (Jefta) en Ben Hendriksen.

Wees ook de Geest die mij aanvuurt en al mijn twijfels bant. Als geroepen kom ik: mijn tijd is in uw hand (Liedboek 695: 3)

Pinksteren, het feest van vuur en vlam (zondag 4 juni), vieren we dit jaar opnieuw met gospelgroep Sinar. Prachtig dat ze ook dit jaar weer mee kunnen doen.

ds. Ton van Prooijen

 

De Koffieochtend in de Markuskerk

Loop binnen voor een kopje koffie, van 10:30 tot 12:00 uur.

"De Koffieochtend" is er op elke eerste dinsdag van de maand.

Ds. Ton van Prooijen drinkt meestal ook een kopje koffie

mee wil je even met hem praten, dat kan dan.

De volgende "De Koffieochtend" is op 6 juni.

Info: Miny Smaling, Aletta Vlaardingerbroek,

Gijs van Mourik of Rob Snijders.

 

Expositie in de Voorhof

Schilderen deed ik ooit een periode in mijn adolescentiejaren, afgelopen winter heb ik het weer opgepakt.

Spannend of het dan weer lukt!

Het plezier is er niet minder om.Allerlei voorstellingen dienen zich als vanzelf bij me aan en die probeer ik dan met olieverf op doek weer te geven.

Mythisch, magisch,

sprookjesachtig,

kleurrijk, primitief,

Soms wat somber

zijn associaties die bij mensen opkomen als ze mijn werk zien.

Ik ben benieuwd of er iets bij is wat u aanspreekt.

Met dank aan Regina de Ruiter en Jan Lambrechts die mij deze kans gaven.

Martin Wagenvoorde

 

 

Inloggen