De zomer is in aantocht. De eerste caravans zijn ingepakt, de avondvierdaagse is al gelopen en op scholen komen de afscheidsavonden in zicht. Tijd om ook in de kerk even wat gas terug te nemen. Hoewel, het meeste gaat in de zomermaanden natuurlijk gewoon door (ook de koffieochtenden elke eerste dinsdag van de maand!).

Het afgelopen ‘kerkelijk seizoen’ was onder andere het jaar waarin we zijn gestart met vrijdagse kerkdiensten in Elisabeth en Ruitersbos, waarin de 10+ club voor het eerst bij elkaar kwam (één keer per maand op vrijdagavond) en waarin we een jeugdouderling konden bevestigen. Een jaar met boeiende bijeenkomsten, waaronder twee diaconale avonden, één over het avondmaal en één met persoonlijke verhalen van vluchtelingen.

Dit jaar is er een groep mensen op pad geweest om alle gemeenteleden van de ‘sectie Markuskerk’ van 65-79 jaar te interviewen (na de 80-plus enquête van vorig jaar). Op zich al goed dat er zo met iedereen uit deze leeftijdsgroep contact is geweest. We krijgen zo steeds beter een beeld van mogelijkheden en verwachtingen. Na de zomer zullen we iets in S’amen schrijven over de opbrengst van deze enquête.

Het was ook het jaar van veranderingen in de organisatie van onze gemeente. Verschillende gemeenteleden hebben hier veel tijd en energie in gestopt (denk alleen al aan de nieuwe plaatselijke regeling en het nieuwe beleidsplan). De nieuwe situatie van één kerkenraad en vier ‘secties’ blijft af en toe nog wel even wennen, maar er is een goede basis gelegd voor de komende jaren. Als lid van het moderamen (en het afgelopen half jaar als waarnemend scriba) ben ik intensief bij dit hele proces betrokken geweest. Gelukkig is er een nieuwe scriba gevonden, die zich nu al inwerkt en na de zomer zal beginnen.

Zelf heb ik het afgelopen jaar heel veel inspiratie geput uit onze kerkdiensten, zeker de vieringen die ik samen met anderen heb voorbereid. Bijvoorbeeld de bijzondere viering in oktober, waarin we in ‘café-opstelling’ met elkaar in gesprek gingen over het verhaal van Jozef. De gespreksgroep die deze dienst had voorbereid, heeft de reacties verzameld van aanwezige kerkgangers (vooral zeer positieve) en suggesties gedaan, waar ik de komende tijd mee aan de slag wil gaan. Fijn ook dat er muzikaal zoveel mogelijk is, niet alleen op hoogtijdagen (tegenwoordig met orgel, twee piano’s, trompet, fluit, twee hoorns en onze Markuscantorij!), maar ook op zondagen waarop we de rijkdom van ons liedboek verkennen. Zoals laatst in de ‘Scandinavische dienst’, toen de cantorij ons ondersteunde bij het zingen van de mooie liederen uit Noorwegen, Zweden en Finland. Prachtig ook dat de kinderen                                                                                                                                                                                                                       steeds meer inbreng hebben in onze vieringen (het was zeker ook het jaar van de drie weermannen!).

ds. Ton van Prooijen

Impressie uitvliegdienst Markuskerk  11 juni 2017

uitvlieg 1   uitvlieg 2   uitvlieg 3

uitvlieg 4  uitvlieg 5  uitvlieg 6

uitvlieg 7   uitvlieg 8

Impressie Pinksteren in de Markuskerk 4 juni 2017

Pinkster 2   pinkster 4  Pinkster 1

pinkster 6   pinkster 7

De Koffieochtend in de Markuskerk

Loop binnen voor een kopje koffie, van 10:30 tot 12:00 uur.

"De Koffieochtend" is er op elke eerste dinsdag van de maand.

Ds. Ton van Prooijen drinkt meestal ook een kopje koffie

mee wil je even met hem praten, dat kan dan.

De volgende "De Koffieochtend" is op  1 augustus en 5 september.

Info: Miny Smaling, Aletta Vlaardingerbroek,

Gijs van Mourik of Rob Snijders.

Expositie in de Voorhof

Schilderen deed ik ooit een periode in mijn adolescentiejaren, afgelopen winter heb ik het weer opgepakt.

Spannend of het dan weer lukt!

Het plezier is er niet minder om.Allerlei voorstellingen dienen zich als vanzelf bij me aan en die probeer ik dan met olieverf op doek weer te geven.

Mythisch, magisch,

sprookjesachtig,

kleurrijk, primitief,

Soms wat somber

zijn associaties die bij mensen opkomen als ze mijn werk zien.

Ik ben benieuwd of er iets bij is wat u aanspreekt.

Met dank aan Regina de Ruiter en Jan Lambrechts die mij deze kans gaven.

Martin Wagenvoorde