60 JAAR NEUE KIRCHE WISMAR 12-15 AUGUSTUS 2011

Het begin

Eind april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werden in Wismar de St. Marienkirche en de St. Georgenkirche gebombardeerd. In één klap waren deze 2 wijkgemeenten hun kerk kwijt.

En zo werd de Neue Kirche gebouwd. Als ‘tijdelijke’ kerk. Maar al snel bleek dat onder het communistische regime er niet veel zou komen van de gehoopte restauratie van deze twee eens zo indrukwekkende kerken en begin zestiger jaren fuseerden de 2 wijkgemeenten tot één, de St. Marien-St.Georgengemeinde Wismar.

60 jaar

En zo kon het gebeuren dat wij een uitnodiging kregen om in het weekend van 12-14 augustus het 60-jarig bestaan van de Neue Kirche mee te vieren. Met 10 personen reden we vrijdags daarheen en ook vanuit Arad arriveerden een achttal gasten waaronder ds. Béla Tothpal en zijn vrouw Renata.

Het weerzien en de ontvangst was allerhartelijkst! Fijn om elkaar weer te ontmoeten; oude bekenden en nieuwe gezichten: Welkom allemaal!

Om 19.00u. werd door ds. Christian Schwarz teruggeblikt op het ontstaan van de kerk en de veranderingen door de jaren heen. Daarna gaf de KMD (KirchenMuziekDirektor) Herr Eberhard Kienast (die net als ds. Schwarz ook onlangs 60 geworden was) een orgelconcert op het zogeheten Sauerorgel van de Neue Kirche.

Zaterdagmiddag werd door de voorzitter van de kerkenraad aan alle groepen die in de gemeente werkzaam zijn gelegenheid gegeven zichzelf te presenteren. Kerkenraad, partnerschap met Breda en Arad, de jeugd, de Evang. Lutherse kleuterschool, mannen- en vrouwenkringen, enz.. passeerden de revue in een bonte aanschakeling. Voor de kinderen was er naast de kerk in een grote tent het optreden van een clown.

Na een pauze met “Kaffee und Kuchen’ vond er een veiling plaats van schilderijen van een kunstenares die deze ter beschikking had gesteld ten bate van een orgel in de nu grotendeels gerestaureerde St. Georgenkirche. Tenslotte volgde ’s avonds nog een luchtig optreden van een 4-koppige band ‘Die Herren’ die liedjes uit de jaren twintig van de vorige eeuw ten gehore brachten.

Zondagmorgen was er de kerkdienst, waarin de schriftlezingen ook in het Hongaars en het Nederlands gelezen werden. Daarna was er gelegenheid een groetwoord uit te spreken en geschenken te overhandigen. Zo mocht ik, namens de Algemene Kerkenraad, een 120cm-hoge kaars met daarop de Lutherroos als embleem, overhandigen. Een cadeau waar men verrukt over was. Onze Contactgroep nam een ‘envelop’ met inhoud mee als bijdrage voor een nieuw Avondmaalsstel waarvoor men aan het sparen is.

Een gezamenlijke maaltijd sloot het feestprogramma af. ’s Middags hebben leden van de Kontaktgroep en de gasten uit Breda en Wismar het water van de Zomerontmoeting uitgegoten in de Oostzee, maar daarover leest u een volgend keer.

Goed was het om daar te zijn en samen met hen het feest te vieren rond hun Godshuis dat, gebouwd als tijdelijk onderkomen, nu inmiddels hun ‘thuis’ is geworden en waar zij gemeente kunnen zijn. Goed om te ervaren hoe warm en stevig de banden zijn tussen de drie partnergemeenten Breda, Wismar en Arad.

Met de zegenbede van St.Patrick namen we in de kerk afscheid van elkaar, uitziend naar een volgende ontmoeting!

Mieke Frankfoorder (vz)