DSCF9042 water gieten Arad   Werkbezoek Arad 13-17 oktober

Ieder jaar in oktober bezoeken enkele leden van het dagelijks bestuur van onze contactgroep de gemeente in Arad. Om weer eens goed door te spreken wat er allemaal gaande is. Hun zorgen rond het voortbestaan van de gemeente te delen en de lijst hulpgoederen die wij inzamelen door te nemen. Ditmaal waren dat Harry Mulder, onze penningmeester en ikzelf die op 13 oktober van Düsseldorf via Wenen naar Timisoara vlogen om daar in de namiddag opgehaald te worden door enkele gemeenteleden.

Zorgen

De stemming was bedrukt toen wij aankwamen.

daarvoor had hun advocaat hen onverwachts, ondanks eerdere gemaakte afspraken, in de steek gelaten

door extra veel geld te eisen. Geld waarvan hem bekend was dat zij dat niet hadden. En dat slechts

enkele dagen vóór het belangrijke proces van 18 oktober rond het gebruiksrecht van kerk en

Lutherhuis. Het sterke vermoeden bestaat dat deze advocaat toch onder één hoedje heeft

gespeeld met de tegenpartij. Opnieuw een staaltje van manipulatie en corruptie. Vele

andere voorbeelden hiervan hoorden wij in die paar dagen dat wij daar waren. Corruptie en

machtsmisbruik woekert in Roemenië als een zwam door de rechtsspraak, de politie,

de douane èn door de kerken.

Goed is het wel te horen dat er een beweging van jonge advocaten op gang begint te komen die zich teweer stelt tegen deze praktijken, maar het is een hardnekkig kwaad. Voor de gemeente was het gelukkig dat één van deze jonge advocaten zich opwierp hun zaak te verdedigen. Als er een uitspraak komt, kan er nog 2x beroep aangetekend worden, dus de spanningen blijven voorlopig.

Bejaardenhuis

Twee jaar geleden waren wij hier voor het laatst, dus tijd voor een nieuw bezoekje. Wij spraken met de directrice van het tehuis, mevr. Popa Fira. Zij vertelde dat het tehuis, dat bestaat uit een aantal losse barakken, formeel 160 bewoners herbergt. Maar ook vertelde zij dat dit aantal de komende winter zeker nog flink zal oplopen. Er is flink gekort op de pensioenen en vele ouderen kunnen ’s winters de verwarmingskosten niet betalen. Dus sluiten zij hun huisje af en meldden zich bij het tehuis voor een warm onderdak.

De spullen die wij met ons transport voor hen meesturen zijn altijd welkom. Nachtkleding, beddengoed, incontinentiemateriaal, het wordt dankbaar gebruikt. Op onze vraag of er nog andere dingen zijn waar wij mogelijk naar uit kunnen kijken hier kwamen de volgende wensen naar voren: lappen stof (er is onlangs een klein naaiatelier opgezet), verbandmiddelen, desinfectiemiddelen, spelletjes (schaken, dammen, kaartspelen, ed.), kleine puzzels (max 100st) en schildermateriaal (doek, verf, kwasten, etc.). Dus mocht u ergens nog iets hebben staan………dan zien wij het graag komen!

Kindertehuis

Ondanks dat wij de directrice van het Kinderhuis voor dubbelgehandicapte kinderen, mevr. Ana Christea, in juni tijdens de Zomerontmoeting nog gesproken hadden, bezochten wij haar opnieuw. Er was ons namelijk een hele leuke wandquilt meegegeven. Deze was door een lid van de St. Martinusgeloofsgemeenschap in Princenhage speciaal voor het tehuis gemaakt en wij gingen die uiteraard graag even brengen.

Er wonen op dit moment 30 kinderen in dit tehuis in de leeftijd variërend van 1-19 jaar. Ook hier doen de bezuinigingen zich pijnlijk gelden. Gevolg is dat er steeds minder ‘handen aan het bed’ zijn, waardoor er nauwelijks meer tijd is om iets leuks met de kinderen te doen of simpelweg met hen naar buiten te gaan.

De kinderkleding ed. die wij met het transport meestuurden waren van harte welkom. Ook hier vroegen wij naar wat nodig is. En behalve om kinderpyama’s en dichte kinderschoenen is er een dringende behoefte aan losse electrische verwarmingselementen voor de tussenseizoenen en voor als de verwarmingsketel hapert, wat ook nogal eens gebeurt.

Zondag 16 oktober

Sinds enkele maanden houdt de gemeente haar kerkdiensten in de winterkerk in het Lutherhuis, omdat hen door de tegenpartij de dienst in de kerk zelf onmogelijk werd gemaakt. En zo kwamen bijna 70 mensen zondagmorgen naar de dienst, waarin ds. Béla Tothpal voorging en ik, namens u allen, een groetwoord uit mocht spreken. Daarna was er koffiedrinken en tijd om iedereen even te begroeten. Het is om verlegen van te worden als je merkt hoe blij en dankbaar deze mensen zijn dat er een partnergemeente is (Breda èn Wismar) die aan hen denkt, hen steunt en voor hen bidt in deze moeilijke tijden.

In de namiddag was er een speciale kerkenraadsvergadering waarin uitvoerig ingegaan werd op de situatie daar, maar ook hoorden ze graag wat er zoal in onze kerken speelt. Dus vertelden wij hen o.a. van het vertrek van Bram Heringa als predikant van de Markuskerk en hoe de zoektocht naar een nieuwe predikant in Nederland werkt. Ook de goederenlijst voor het jaarlijkse transport werddoorgenomen en hier kwamen nog als extra aandachtspunten brillendozen, nachtkleding, speelgoed en sportkleding naar voren.

Weer naar huis

Maandagmiddag werden wij weer naar het vliegveld gebracht en na een voorspoedige reis kwamen we ’s avonds weer veilig thuis. Met een hoofd vol verhalen en een hart vol zorgen. Maar ook met de wetenschap dat de gemeenschapszin van deze gemeente, die zo in haar bestaan bedreigd wordt, onverminderd groot is. Sterk is hun gevoel voor rechtvaardigheid en sterk hun geloof. En wij op onze beurt kunnen naast hen staan, hun verhalen horen en aan u doorgeven en hen voor Gods aangezicht brengen in onze gebeden.

Mieke Frankfoorder (vz)

tel. 076-5146523

email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.